dilluns 4 de gener de 2021
La COVID-19 és una malaltia provocada pel virus SARS-CoV-2 i que, a dia d’avui, ja ha estat la causa de mort de més 1.500.000 persones. D’aquestes, més de 17.000 van perdre la vida a Catalunya. Gràcies a grans esforços fets per la ciutadania, les empreses i les institucions, adaptant-se a situacions canviants i imprevistes en molts casos, junts vam aconseguir protegir gran part de les persones que estimem.
Les mesures tenien un objectiu clar: reduir la interacció social. El virus es transmet per aerosols que una persona infectada allibera i que és molt probable que suposin una infecció a una altra persona sana si aquesta es troba a menys de dos metres de distància o si no hi ha ventilació en l’espai en el qual es troben.
Sabem que el virus s’incuba durant un període que dura entre dos i catorze dies i que la transmissió de partícules virals amb capacitat infectiva es dona, sobretot, durant els dos dies previs a la presentació de símptomes.
El 24 de desembre fou la nit de Nadal, l’endemà va ser Nadal i a l’altre, Sant Esteve. Set, sis i cinc dies més tard, respectivament, fou Cap d’Any. Finalment, sis dies més tard de cap d’any i dotze dies després de Nadal va ser el dia de reis.
No sorprendria a ningú saber que durant aquestes dates hi ha hagut reunions familiars i de diferents grups bombolla, doncs era una qüestió permesa. El que sorprendrà (o hauria de sorprendre) és que també estigui permès que a partir del dia 7 de gener comenci la temporada d’exàmens finals a les universitats catalanes i que aquests exàmens siguin presencials quan des d’octubre (amb millor situació epidemiològica) la docència era en línia.
El conjunt d’estudiants de Catalunya, malgrat se’ns hagi assenyalat injustament, hem complert amb la legalitat vigent. Ho hem fet per nosaltres, els nostres familiars i la resta de la societat. I, malgrat la majoria n’haguem tingut, no podem saber fins on ha arribat la responsabilitat individual de cadascú de nosaltres ni dels nostres familiars. Avui, demanem a les nostres universitats que, per salut, prenguin una decisió de responsabilitat col·lectiva.
Molta gent jove no es pot emancipar de la unitat familiar i molta altra té cura de persones de risc. Són excepcionals els casos de gent a qui la infecció per SARS-CoV-2 suposa un lleu malestar o imprevist. En conseqüència, i per tot l’exposat anteriorment, les associacions i col·lectius signants d’aquest manifest demanem que:
Els exàmens parcials o finals siguin realitzats a distància, tot garantint la igualtat d’oportunitats tant en recursos informàtics com en serveis de connexió a internet.
En cas que no sigui possible complir amb la qüestió superior i que els exàmens s’hagin de fer de forma presencial, es compleixi amb totes les mesures sanitàries que garanteixen una baixa probabilitat de contraure la COVID-19, sent aquestes les següents:
Una ocupació d’aula inferior al 30% i a 20 persones.
L’ús obligatori de la mascareta en tot moment per part de tots els assistents. o Una ventilació eficient a l’aula deixant totes les portes i finestres obertes.
Un temps de ventilació de l’aula d’un mínim de 10 minuts entre proves d’avaluació de diferents grups.
La gratuïtat de gel hidroalcohòlic a tots els assistents i l’obligatorietat d’emprar-lo abans d’entrar a l’aula.
S’avisi amb una antelació prudencial d’un mínim d’una setmana quina serà la forma d’avaluació que finalment s’aplicarà en cada prova.